top of page

Jobba och lönen trillar in den 25:e varje månad är vardag för väldigt många människor. Men med takt på att arbetsmarknaden förändras, arbetsformer inte längre är lika traditionell så börjar ”lön den 25:e” inte vara lika självklart.

Men hur ska man klara sig i en tid där det inte är säkert att man kommer ha ett fast jobb? Hur gör egentligen personer som frilansar och endast jobbar projektanställningar?

Jag tänkte passa på att dela min erfarenhet som aldrig haft en fast anställning men som ändå skulle säga att jag deklarerar relativt hög inkomst varje år.

 

Söker jobb

Jag har i 10 års tid frilansat inom Filmproduktion.
 Inom denna bransch jobbar man ofta projektanställningar, tex en långfilm kan vara ett projekt. 
För min del brukar uppdragen löpa mellan 6 - 12 månader. 
 När ett uppdrag är slut kan det dröja flera veckor eller månader innan man får ett nytt uppdrag. Dvs man går arbetslös eller lite finare kallat arbetssökande.


 

Månaderna mellan uppdragen kan vara riktigt jobbiga. 
 Både mentalt för man har ingen aning om VAD man ska göra här näst. NÄR man ska göra det och VAR man ska göra det. 
 Det är också stressande rent ekonomiskt eftersom man inte får lön och därför inte får in pengar på samma sätt som när man arbetade.

 

För att undvika den ekonomiska stressen har jag under årens gång lärt mig hur det svenska skyddsnätet för arbetslöshet funkar.

Det är ett system som för många kan kännas krångliga och svåra. Jag tror ärligt talat detta är en medveten strategi från a-kassorna. Just att göra det svårt och krångligt att få ersättning så att man istället väljer att  ”ge upp” och inte ansöker om a-kassa. På så sätt slipper a-kassorna en person som ska ha pengar. Jag funkar dock inte på det sättet. När någon försöker göra det svårt för mig så blir jag tävlingsinriktad och tänker att jag minsann ska få det att fungera. Därför har jag under årens gång ”lärt” mig delar av A-kassans regler och strategier. Saker och ting förändras självfallet då och då så stenkoll kan man aldrig ha. Men när jag stöter på patrull brukar jag ringa till A-kassan och prata direkt med dem för att lära mig ”vad som är det nya”. Att ringa A-kassan är dock i sig inte enkelt. Min A-kassa brukar ha telefontid mellan 9-10 vissa vardagar. Även här försöker de alltså göra det svårt för en att få tag i dem i hopp om att man ska ge upp. Självklart gör jag inte det, utan sätter ett alarm som tjuter när det är dags för mig att lyfta luren och ringa till A-kassan på deras begränsade telefontider. Viktiga regler man måste följa när man ska ta A-kassa

Din FÖRSTA arbetslös dag måste du skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. De kommer i sin tur skicka en signal till din A-kassa att du står till arbetsmarknadens förfogande.

Du kommer inte få någon utbetalning utan att denna signal gått iväg! När du gjort detta kommer din A-kassa be dig specificera vad du gjort fram till dagen du började söka ersättning. Där får du fylla i perioder och procent du arbetat. För att verifiera att dina lämnade uppgifter är korrekt kommer sedan A-kassan begära ett arbetsgivarintyg. Detta är ett dokument som din arbetsgivare måste fylla i och skicka till dig digitalt via arbetsgivarintyg.nu .

Intyget kommer att dyka upp på mina sidor hos din a-kassa. Där får du själv läsa igenom intyget och se att allt är korrekt. Sen är det på dig att trycka på ”skicka in”. Först när det är inskickat kommer A-kassan börja handlägga ditt ärende.

Hur får man pengarna?

Första gången du ansöker, eller om du vill påbörja en ny period pga att dagarna är slut. Alternativt att du har arbetat mer än 1 år, så kommer det dröja MÅNGA veckor innan några pengar betalas ut.

Det gäller tyvärr att ha tålamod och en buffert att leva ifrån under denna period. Har du däremot lyft A-kassa nyligen (inom ett år) så kommer förhoppningsvis utbetalningarna komma igång relativt omgående, utan krångel.

Det jag försöker förklara här är att jag alltså mellan projekt får A-kassa. Jag har en ekonomisk trygghet i att jag mellan uppdragen får tack vare mitt A-kassa medlemskap bidrag av staten. Man skulle kunna säga att det är en form av skatteåterbäring. Sen kan man ha olika åsikter om man tycker detta är rätt eller fel. Att frilansare fyller sina luckor med statliga pengar. Men det just projektanställning som är så den svenska filmbranschen fungerar. Det finns idag inte någon arbetsgivare inom denna bransch som vill fastanställa ett helt team som varje månad ska lyfta lön, även om man inte har fått igång ett projekt. Det finns helt enkelt inte de ekonomiska musklerna. Svenska filmindustrin är relativt fattig och regeringen har valt att inte bidra med så mycket statliga pengar för att finansiera upp denna bransch. Jag skulle kunna skriva mer om filmbranschens illska mot Parisa Liljestrands utalande. Men det är inte vad detta inlägg egentligen handlar om. Så låt oss fortsätta prata om inkomster mellan jobb. Mitt andra ekonomiska ben under arbetslösheten är inkomstförsäkring. Jag har lyckats få 200 dagar med inkomstförsäkring då jag jobbade på en och samma produktion under 1,5 års tid. Många frilansare når aldrig upp till inkomstförsäkringens krav för att få rätt till denna försäkring. På grund av att ena kravet är att man jobbat i princip sammanhängande under 12 månader. Man får ha någon vecka utan arbete men då är det viktigt att man inte tar a-kassa under denna tid. Som jag nämnde tidigare så är mina uppdrag nästan alltid kortare än 1 år och därför kommer jag troligen ha svårt att få ny inkomstförsäkring när mina dagar tagit slut. Självklart kommer jag givetvis försöka då det är MYCKET pengar jag fått utöver min a-kassa. En inkomstörsäkring ska nämligen ge en ca 80 % av den lön man hade när man arbetade. Nu fick jag ingång min inkomstförsäkring för några år sedan, då jag hade en lägre lön än vad jag har när jag jobbar idag. Så jag får inte 80% av min senaste lön, utan det är beräknat på den lönen jag hade då, när jag blev arbetssökande efter att ha jobbat mer än 1 sammanhängande år. Men det är fortfarande ett väldigt trevligt tillskott i dessa arbetslösa perioder.



Man kan självklart ta andra jobb när man är arbetssökande MEN tyvärr är systemet uppbyggt så att det kan komma att stjälpa din A-kassa & inkomstförsäkring. Du får nämligen inte ha allt för många brutna veckor och tar du tillräckligt mycket småuppdrag kan de anse att du inte alls står till arbetsmarknadens förfogande. I värsta fall kan du tillomed bli återbetalningsskyldig. Så funderar du på att göra små extra knäck i perioder av arbetslöshet. Stäm av med din A-kassa vad som faktiskt gäller hos dom.

Det bästa är tyvärr att vara 100% anställd eller 100% arbetssökande. Allt däremellan kan bli krångligt för din a-kassa att förstå. Så väljer du att inte vara 100% av något ovan får du vara beredd på en del trassel. Jag säger inte att det är omöjligt att få till. Så bli inte avskräckt. Men var väl medveten om att deras system förstår inte riktigt upplägg som att jobba halvtid eller jobba någon dag då och då. Hur man kommer runt detta får man fundera ut själv i samråd med sin arbetsgivare (som ej anställer dig på 100%). Alt försök få en bra handläggare som förstår dig på A-kassan.

Sist men inte minst vill jag påminna dig om du måste söka jobb som arbetslös för att ha fortsatt rätt till ersättning. Beroende på vad din handläggare hos Arbetsförmedlingen har sagt. Min tex säger att jag måste söka mellan 6 – 15 jobb varje månad och att jag måste rapportera in vilka jobb jag sökt när innan den 14:e månaden efter via arbetsförmedlingens hemsida. Följer jag inte detta kommer jag förlora min rätt till A-kassa.

Har du några följdfrågor kring hur den svenska A-kassan eller inkomstförsäkringen fungerar? Skriv gärna i kommentarerna nedan.



Nu är jag verkligen ingen expert, men jag kommer givetvis försöka förklara med hjälp av de kunskaper jag besitter.

 

Cirkulärt, hållbart och helt gratis!

Jag tänkte passa på att dela med mig att mitt absolut bästa spartips till er. Egentligen borde jag behålla det för mig själv, då större konkurrens kan leta till svåra framgång i detta. Men hey, detta är något som är bra för både DIN plånbok och VÅR planet, så nu kör vi. Mitt absolut bästa spartips heter bortskänkes. Japp, du hörde helt rätt. Bortskänkta saker som får nytt liv hos en annan ägare. Inga pengar är inblandade utan bara tidigare ägare som inte vill ha men samtidigt inte vill slänga fullt fungerande saker. Sakerna har ofta ett andrahands värde, men att hålla på och sälja, med jobbiga personer som prutar orkar många inte med. Att åka till tippen och slänga tar både tid och energi men kan också kännas fel hos många. (Varför ska vi slänga saker som fungerar bara för att VI inte vill ha dom längre?) Därför finns det faktiskt en hel del personer som lägger ut sina saker, som de vill bli av med som bortskänkes, dvs kom och hämta saken så får du det HELT GRATIS. Jag hittade detta cirkulära spartips för ca 3 år sedan och har sen dess troligen hämtat saker av ett värde på över 70.000kr (!!!) Här kommer några av de saker jag hämtat genom åren: Bakmaskin Rå juice centrifug Campingbord

Vinställ Vuxenkläder Vuxenskor Böcker

Julgransfot Mat Men den absolut bästa kategorin för oss har varit barn & baby saker:

Babybjörnen bärsele Babysitter Bedside crib Spjälsäng inklusive madrass

Babygym

Amingskuddar Massor & åter massor av baby & barnkläder

Ytterkläder för barn

Barnskor Barnböcker

En av alla saker vi hämtat bortskänkes.         Barnsäng med nypris 4.199kr!
En av alla saker vi hämtat bortskänkes. Barnsäng med nypris 4.199kr!

Pärlor och pyssel Pussel Tripptrappstol Lego Antilopstol Resespjälsäng Bilbarnstol Pottor Blöjor Toaring Regnskydd till barnvagn Myggskydd till barnvagn Resevagn Baby monitor Flaskor

Tallrikar

Bestick Skridskor

Barnskidor Barnresväska Hussäng Strandtält

Listan går att göra betydligt längre. Men inte orkar du väl sitta och läsa 8 sidor av saker jag hämtat bortskänkes. Jag kommer ärligt talat inte ens ihåg allt. Många av sakerna hade jag köpt nya eller begagnat, så det är inga ”onödiga saker” som jag hämtat helt gratis.

Du kanske undrar vad jag gör med alla dessa saker… Jo, jag har använt dom såklart! Vissa saker, tex babysaker används bara en kortare period sen har baby vuxit ur dom. Då har vi, om vi gillar saken sparat den på vinden eller annat förvaringsutrymme ifall vi skaffar fler barn. Annars om vi känner att vi haft saken kvar, har vi enkelt skänkt prylen vidare, till en ny ägare. På så sätt är det otroligt cirkulärt och bra för miljön också.

 

Det kostar såklart några kronor i bensin att åka runt och hämta upp dessa gratis saker. Så för att täcka dessa omkostnader brukar jag ibland sälja lite av de saker jag hämtat. Tex om jag hämtar en kasse kläder kanske det finns 60% av plagg jag vill behålla. Medan 20% är fina och jag ser ett andrahands värde i, så åker de upp på Vinted. Där säljs plaggen för småpengar och pengarna jag får in från försäljningarna mentalt bokför jag som bensinpengar. De resterande 10% av plaggen som jag inte vill ha och som jag anser svårsålda skänker jag vidare. För någon skräp är en annans persons skatt.

 

Det är såklart ett ge och tagande när det kommer till bortskänkes. Därför brukar jag också försöka skänka saker vidare som jag inte vill ha. Istället för att åka till tippen. Både för att det gör ont i mig att slänga helt fungerande saker. Men också för att jag vet att mitt skräp kommer göra någon annan lycklig. Så har du blivit motiverad nu att sluta slänga och istället skänka. Eller varför inte spara pengar genom att hämta bortskänkta saker?

 

Jag tänkte skriva ett inlägg om HUR jag går tillväga när jag hämtar bortskänkes. Hade du varit intresserad av att läsa en sådan guide? Svara gärna i kommentarerna!

KONTAKT

Vill du komma i kontakt med mig som driver ekonomiska lifehacks?
Lättaste sättet är att skicka ett direktmeddelande på Instagram!

  • Instagram

För sammarbetsförfrågningar

bottom of page